Leer & Leef Onderbouw Geel (werkboek)
Leer en leef uit je Bijbel
- ISBN: HGJB092
- Gratis verzending vanaf € 29,95!
- 30 dagen bedenktijd
- 100% garantie
Omschrijving
Leer & Leef Onderbouw Geel (werkboek)
Leer & Leef is de nieuwe klassieke en eigentijdse tienercatechesemethode van de HGJB. Een klassiek curriculum gecombineerd met een stoere vormgeving, die catechisanten zeker zal aanspreken. Leer & Leef sluit aan bij de thema’s van de Heidelbergse Catechismus. Daarnaast komen er extra lessen over actuele thema’s als de islam, homoseksualiteit, oorlogen, Israël en euthanasie. Een eigentijdse methode, omdat de vragen van nu en de leefwereld van de tieners serieus wordt genomen.
De delen voor de onderbouw (resp. bovenbouw) kunnen in willekeurige volgorde gebruikt worden.
Thema’s in onderbouw geel: God de Vader (5 lessen), Geloven (3), De eredienst (3) en Jij en de ander (4)
Thema’s in onderbouw rood: God dienen (5 lessen), God de Zoon (3), Leven en dood (3), Wie ben ik? (2) en Bidden (3).
Thema’s in onderbouw limoen: De Bijbel (3 lessen), God dienen 2 (4), God de Zoon 2 (4), Relaties (4).
Thema’s in bovenbouw zeegroen: Geloven 2 (5 lessen), De Heilige Geest (5), De Bijbel 2 (2) en De laatste dingen (3).
Thema’s in bovenbouw paars: Bidden 2 (3 lessen), Geloven 3 (5), Koninkrijk van God (4), Sacramenten (4)
Thema’s in bovenbouw blauw: Leven met God (5 lessen), Leven en dood 2 (3), Relaties 2 (4), Israël, kerk en gemeente (4)
Uitgangspunten
- Uitgangspunten en invulling van de nieuwe methode zijn ontwikkeld aan de hand van gesprekken met predikanten, een enquête onder catecheten en gesprekken met catechese-deskundigen. Verder is er een meeleesgroep, bestaande uit de catecheten Kees Bok, Ria van Dijk en Gerjanne Loedeman en de predikanten P.J. den Admirant, L.W. den Boer, J.J. ten Brinke, H. M. Burggraaf en H. Markus.
- Schrijvers staan bewust in de (hervormd-)gereformeerde traditie.
- Er wordt uitgegaan van een klassiek curriculum. Thematisch is er aansluiting bij de Heidelbergse Catechismus, aangevuld met een aantal (actuele) thema’s zoals de islam, homoseksualiteit, Israël en euthanasie.
- In de uitwerking is de leefwereld van de tieners startpunt.
- Didactisch wordt er gewerkt met het zogenaamde participatiemodel. Dat wil zeggen dat de interactie tussen catecheet, catechisant en de leerstof erg belangrijk is. Consequentie daarvan is dat er binnen het programma ruimte moet zijn om tussendoor even kleinere groepen te maken onder leiding van een catecheet of andere leidinggevende. Het betekent ook dat er in de methode keuze-opties zitten om tot de juiste leeromgeving te komen (werkvormen met accent op hoofd, hart of handen).
- Bijbelstudie is een belangrijk onderdeel van elke les. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de HGJB-methode SOLVAT, met de volgende vier pijlers: persoonlijk, actief, zelfstandig en samen.
Uitleg methode
De methode behandelt 90 thema's, verspreid over zes jaargangen: drie voor de leeftijdsgroep 12-14 jaar (onderbouw) en drie voor de leeftijdsgroep 15-17 jaar (bovenbouw). Elke jaargang bestaat uit een clustering van 3 of 4 blokjes met per blokje 3 tot 5 lessen over één hoofdthema (bv. ‘God de Vader’, ‘Kerk en gemeente’, ‘Relaties’).
Wij zijn te bereiken op maandag t/m vrijdag, van 09.00 tot 11.00 uur en 15.00 tot 17.00 uur. E-mails worden doorgaans binnen 24 uur beantwoord.
(09.00 - 11.00 en 15.00 - 17.00 uur)